• Laaja valikoima
  • Toimitus 1,95 €
  • Pikatoimitus

Herpes lapsilla – Oireet ja hoito

Julkaistu 2024-04-20 21:00 by Nordictest
Herpes lapsilla – Oireet ja hoito

Usein ajattelemme herpesinfektioita vain aikuisten vaivaksi. Kuitenkin lapset voivat saada herpeksen, ja vanhempana on hyvä olla tietoinen tästä. Ei pelkästään ennaltaehkäisytoimenpiteiden vuoksi, vaan myös oikean hoidon tarjoamiseksi tarvittaessa.

Onko kyseessä herpes?

Tottakai on monia muita terveysongelmia, jotka voivat aiheuttaa oireita, jotka muistuttavat herpesinfektiota. Lapset voivat saada ihottumaa suun ympärille ja muille kehon osille, jotka eivät ole herpes, vaikka ne liittyvätkin rakkuloihin ja haavoihin. Nopea herpes-testi voi auttaa selvittämään, onko kyseessä herpes vai ei.

Periaatteessa kyseessä on virusperäinen sairaus, joka johtuu herpes simplex -viruksesta. Yleensä lapsilla esiintyy HSV-1-versiota, joka aiheuttaa huuliherpeksen.

Oireet voivat sisältää:

  • Rakkuloita – Pieniä nestettä täynnä olevia rakkuloita suun ympärillä ja sisällä voivat olla herpes. Niitä voi olla yksi tai useampia. Tämä voi jäädä huomaamatta, jos lapsi ei valita suun kivusta. Mutta jos huomaat, että lapsi ei syö normaalisti, voi olla hyvä tarkistaa, onko rakkuloita.
  • Pistelyä ja kutinaa – Ennen rakkuloiden ilmenemistä voi tuntua pistelyä tai kutinaa huulissa tai siellä, missä puhkeaminen on tulossa.
  • Haavoja – Kun rakkulat puhkeavat, ne muuttuvat haavoiksi, jotka alkavat parantua. Jos lapsi raapii haavoja, se voi häiritä paranemista ja jopa johtaa arpimuodostukseen huulien ympärille.
  • Kipua – Alueella, jossa on rakkuloita ja haavoja, voi esiintyä arkuutta tai kipua, erityisesti kun lapsi syö, juo tai puhuu.
  • Turvonneet huulet – Huulet voivat turvota tulehtuneiden haavojen vuoksi. Tähän tulisi kiinnittää erityistä huomiota ja hakea lääkärin hoitoa tulehduksen oikeaa hoitoa varten.
  • Kuume – Herpekseen sairastuneilla lapsilla voi myös olla kuumetta, erityisesti ensimmäisen herpeksen puhkeamisen yhteydessä.
  • Päänsärkyä ja lihaskipuja – Tämä on harvinaisempaa, mutta voi esiintyä ensimmäisen herpeksen puhkeamisen yhteydessä.
  • Turvonneet imusolmukkeet – Kaulan ja leukojen imusolmukkeet voivat turvota infektion seurauksena.
  • Irritaatiota – Pienet lapset voivat tulla ärtymään ja itkemään enemmän kivun vuoksi, jonka he kokevat rakkuloista ja haavoista.

On tärkeää tietää, ettei huuliherpes ole aina herpestä. Vältä itse diagnoosin tekemistä ja käy lastenlääkärillä selvittääksesi, onko kyseessä herpes ennen kuin aloitat minkäänlaisen hoidon.

Miten herpestä lapsilla tulisi hoitaa?

Herpekseen ei ole parannuskeinoa, mikä voi olla vaikeaa hyväksyä. Lapsen on siis elettävä tämän kanssa loppuelämänsä. Lisäksi on tutkimuksia, jotka osoittavat, että herpesinfektio kaksinkertaistaa dementiaan sairastumisen riskin. Siksi ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat äärimmäisen tärkeitä.


Mutta jos lapsellasi on herpes, sinun ei tarvitse huolehtia. Monet ovat nimittäin eläneet pitkän ja terveen elämän herpes huolimatta.

Jotkut mahdolliset hoidot voivat sisältää:

Antiviraaliset lääkkeet – Näitä voidaan määrätä vähentämään viruksen aktiivisuutta ja nopeuttamaan haavojen paranemista. On kuitenkin tärkeää aloittaa tämän tyyppisen lääkityksen käyttö mahdollisimman pian, jotta se olisi tehokasta.

  • Kipulääkkeet – Jos rakkulat ja haavat ovat kipeitä, voit käyttää kipulääkkeitä. Ne voivat myös auttaa, jos lapsi saa kuumetta herpeksen seurauksena.
  • Voiteet ja salvat – Voit myös lievittää rakkuloiden ja haavojen epämukavuutta voiteilla ja salvoilla. On olemassa vaihtoehtoja, joissa on puudutusaineita, jotka estävät lasta raapimasta ja kutinaa, mikä nopeuttaa haavojen paranemista.
  • Hyvä hygienia – On tärkeää pitää tartunnan saanut alue puhtaana ja kuivana paremman paranemisen varmistamiseksi. Tämä voi myös estää infektion leviämisen. Muista tämä, kun kosket itse haavaan, ja varmista, että lapsella on oma pyyhe eikä hän jaa laseja tai ruokailuvälineitä muiden kanssa.
  • Juominen ja terveellinen ruokavalio – On myös hyödyllistä, jos lapsi syö ja juo hyvin. Vältä kuivumista ja tarjoa lapselle terveellistä ruokavaliota, joka voi tukea kehon omia mekanismeja infektion käsittelemiseksi. Tämä on erityisen tärkeää, jos syöminen ja juominen ovat vaikeaa kipeiden rakkuloiden ja haavojen vuoksi.

Ennaltaehkäisy herpestä lapsilla vastaan

Parasta on ehkäistä, ja tässä on paljon asioita, joita voit tehdä. Voit opettaa lapsellesi paljon, jotta hän osaa käyttäytyä turvallisesti päiväkodissa ja koulussa. Ensimmäinen askel on luoda hyviä tapoja koskien käsienpesua.
Lisäksi voit opettaa lapsellesi olemaan jakamatta ruokaa ja juomia muiden kanssa. Sama pätee pillereihin ja pulloihin. Jos et laiminlyö tätä sisarusten välillä kotona, siitä tulee lapselle automaattista.

Mahdollisesti voit keskustella opettajien ja muiden vanhempien kanssa yhteistyöstä infektioiden leviämisen riskin vähentämiseksi. Tietoiskuilta terveydestä voi olla erittäin hyvä aloite, joka voi tuoda hyviä seurauksia koulun aikana.


Vältä suoraa kosketusta rakkuloihin ja haavoihin

On myös tärkeää välttää suoraa kosketusta rakkuloihin ja haavoihin. Vanhempana voi unohtaa tämän ja ehkä koskettaa yhden lapsen haavaa ja sitten toisen lapsen. Sinun tulee myös olla tarkka käsienhygieniasta, ja kun olet, lapsesi seuraavat esimerkkiä, joten se on hyvä investointi perheesi terveyteen.

Näe kokonaisuus ja työskentele perheesi terveyden hyväksi

Jotakin, jota usein unohdetaan puhuttaessa herpeksestä lapsilla ja aikuisilla, on että voimme itse asiassa tehdä paljon auttaaksemme kehoa parantamaan itseään. Kun meillä on vahva immuunijärjestelmä, infektioiden riski vähenee.

Opi siis lisää siitä, miten voit vahvistaa lapsesi ja oman immuunijärjestelmäsi. Ei vain flunssakauden aikana. Herpes on ajankohtaista ympäri vuoden, joten keskity hyvään ravitsemukseen, iloon ja fyysiseen aktiivisuuteen, jotka luovat perustan vahvalle keholle, joka ei ole yhtä altis infektioille kuin herpes.