• Laaja valikoima
  • Toimitus 1,95 €
  • Pikatoimitus

Voiko suusyylän testata?

Julkaistu 2024-01-12 19:32 by Nordictest
Voiko suusyylän testata?

Lyhyt vastaus on, että voit ehdottomasti testata suusyylää. Tämä herpesmuoto johtuu herpes simplex -viruksesta tyyppi 1, jota kutsutaan myös HSV-1:ksi. Usein lääkärit diagnosoivat suusyylän pelkästään oireiden perusteella. Mutta jos haluat olla täysin varma asiasta, voit itse asiassa testata sen kotitestillä herpeksestä.

Tarjoamamme testi on 98% luotettava ja se toimii sekä HSV-1:lle että HSV-2:lle (lue lisää eroista alla).

Miten voin testata suusyylän?

Kuten mainitsimme, lääkäri voi diagnosoida herpeksen katsomalla oireitasi, kuten haavaumia ja rakkuloita suun ympärillä. Mutta jos haluat vahvistaa tämän diagnoosin, on useita eri tapoja testata.

Joitakin esimerkkejä ovat:

  • PCR-testi. Tämä testausmenetelmä voi havaita hyvin pieniä määriä viruksen DNA:ta näytteestä, joka otetaan suusta olevasta tai sen ympärillä olevasta haavaumasta.

  • Virusviljelmä. On myös mahdollista ottaa näyte suun haavaumasta ja viljellä näyte laboratoriossa nähdäkseen, kasvaako herpesvirus. Tämä testi ei kuitenkaan ole yhtä tehokas kuin PCR-testi.

  • Verikoe. Verikokeella voit havaita vasta-aineet HSV-1:lle. Kun nämä vasta-aineet ovat läsnä veressä, se osoittaa, että henkilö on altistunut virukselle. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että verikoe ei näytä, milloin infektio tapahtui tai johtuvatko oireet, joita sinulla on testin aikana, herpesistä.


Miten verikokeessa testataan herpes?

Tarjoamamme testi testaa sekä HSV-1:lle että HSV-2:lle, ja se on helppo suorittaa kotona. Saat näytteenottopaneelin näytekaivolla, johon sinun tulee tiputtaa 3 tippaa verta. Kun olet tehnyt tämän, sinun tarvitsee vain odottaa 15-30 minuuttia tulosten saamiseksi. Huomaa kuitenkin, ettet saa odottaa pidempään, koska testitulos voi muuttua epätarkaksi.

Mikä on suusyylän ja sukuelinherpeksen ero?

Saattaa vaikuttaa hieman sekavalta, että voit testata sekä suusyylän että sukuelinherpeksen samalla testillä. Eivätkö nämä virustartunnat eroa toisistaan? Kyllä, eroja on, mutta meidän on muistettava, että molemmat aiheutuvat herpes simplex -viruksesta, joka tunnetaan nimellä HSV.

Ero liittyy siihen, mihin kehon osaan virus vaikuttaa ja minkä tyyppinen viruskanta on kyseessä.

Suusyylä (Herpes simplex -virustyyppi 1)

Tämä herpesmuoto aiheutuu HSV-1:stä ja sille on tunnusomaista haavaumat ja rakkulat suun ympärillä ja huulissa. Näitä haavaumia kutsutaan joskus kylmähaavoiksi, koska ne usein ilmenevät flunssan yhteydessä.

Tartunta tapahtuu suoran kosketuksen kautta henkilön kanssa, jolla on haavaumia ihossa. Tämä voi tapahtua syljen kautta tai jakamalla esineitä, jotka tulevat suoraan kosketuksiin haavaumien ja rakkuloiden kanssa, kuten huulirasvan, lasien ja aterimien kanssa.

Sukuelinherpes (Herpes simplex -virustyyppi 2)

Sukuelinherpes johtuu HSV-2:sta, mutta on huomioitava, että HSV-1 voi myös aiheuttaa sukuelinherpeksen esimerkiksi suuseksin kautta. Oireisiin kuuluu haavaumia ja rakkuloita sukuelinalueella, sekä pakaroissa ja reisien sisäpuolella. Tätä tyyppiä herpes tarttuu seksuaalisen kontaktin kautta.

Testaa itseäsi herpeksestä kotona yksinkertaisella pikatestillä Nordictestiltä. Kotitestimme herpeksestä antaa tulokset vain 10 minuutissa.

Mitä näillä kahdella herpesmuodolla on yhteistä?

Molemmat ovat kroonisia tiloja. Jos sairastut, virus pysyy kehossasi, missä se voi aiheuttaa puhkeamisia aika ajoin. Hoidon suhteen molempien suusyylän ja sukuelinherpeksen hoitaminen on vaikeaa.

Suoraa parannuskeinoa ei ole, mutta lääkärit voivat määrätä antiviraalisia lääkkeitä oireiden lievittämiseksi ja viruksen leviämisen riskin vähentämiseksi. Viimeaikainen tutkimus voi johtaa parempaan hoitoon HSV-1- ja HSV-2-herpesinfektioiden osalta.

Keskiössä on uusi painopiste herpesviruksen DNA:n ampumismekanismissa solun tumaan, ja tulevaisuudessa voi olla mahdollista käyttää molekyylejä viruksen estämiseksi ja DNA-paineen alentamiseksi.


Mikä se voisi olla, jos se ei ole suusyylä?

Onko suun ympärillä ja siinä olevat haavaumat ja rakkulat aina herpestä? Itse asiassa on muita terveysongelmia, jotka voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, joten ei ole huono idea testata ja varmistaa, että kyseessä on todella HSV.

Esimerkkejä muista tiloista ovat:

  • Aftee - Nämä ovat pieniä ja kivuliaita haavaumia, jotka voivat esiintyä posken sisäpuolella, huulissa, kielen alla ja ikenissä. Syy ei ole tiedossa, mutta tiedämme, että näitä haavaumia ei aiheuta virus eikä ne ole tarttuvia.

  • Impetigo - Tämä on ihoinfektio, joka johtuu bakteereista, kuten streptokokista tai stafylokokista. Infektio voi ilmetä haavaumina ja rakkuloina suun ja nenän ympärillä. Impetigo on erittäin tarttuvaa.

  • Kontaktekseema - Ekseema ja allergiset reaktiot voivat ilmetä haavaumina ja punoituksena huulissa ja suun ympärillä. Tämä ei ole tarttuvaa.

  • Käsi-, jalka- tai suusairaus - Coxsackievirus voi aiheuttaa sairauden, joka ilmenee suun haavaumina ja ihottumina käsissä ja jaloissa. Tämä virusinfektio on melko yleinen pienten lasten keskuudessa.

  • Lichen planus - Tämä on krooninen tulehdus, joka voi vaikuttaa ihoon ja limakalvoihin, aiheuttaen haavaumia ja valkoisia juovia.

  • Pemfigus - Tämä on harvinainen autoimmuunisairaus, joka voi johtaa suun haavaumiin.

  • Vitamiinipuutos - Jos sinulla on puutetta B-vitamiineista, raudasta ja sinkistä, se voi johtaa suun haavaumiin.

  • Candida - Candida on sieni-infektio, joka voi aiheuttaa suun haavaumia ja valkoisia laikkuja, erityisesti niillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä.

Jos testaat suusyylän ja saat negatiivisen tuloksen huolimatta siitä, että sinulla on haavaumia ja rakkuloita, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin ja selvittää, mikä se voi olla. Myös muut sairaudet on otettava vakavasti ja diagnosoitava asianmukaisesti, jotta voit saada oikean hoidon.