• Laaja valikoima
  • Toimitus 1,95 €
  • Pikatoimitus

Miten tiedät olevasi vaihdevuosissa?

Julkaistu 2024-03-24 03:54 by Nordictest
Miten tiedät olevasi vaihdevuosissa?

Kun lisääntymisvuodet ovat ohi, naiset käyvät läpi sen, mitä kutsutaan vaihdevuosiksi. Tämä on biologinen prosessi, joka voi alkaa noin 40 vuoden iässä ja kestää useita vuosia. Vaihdevuosiin siirtymisen määritelmä on, ettei kuukautisia ole ollut 12 kuukauteen.

Mutta kuten moni tietää, vaihdevuosien oireet voivat ilmetä paljon aikaisemmin kuin kun kuukautiset ovat olleet pois 12 peräkkäistä kuukautta. Meidän naisten terveystesteissämme, joita voit tehdä kotona, on vaihdevuositesti, joka voi olla hyvä tapa vahvistaa epäilyksiäsi. 

Lisäksi voit lukea tästä artikkelista, jossa tarkastelemme tarkemmin, miten voit tietää, ovatko kokemasi oireet merkki vaihdevuosista.

Jotkut selvät vaihdevuosien oireet

Aloitetaan oireilla ja merkeillä, jotka ovat ilmeisiä vihjeitä, kun yrität selvittää, oletko vaihdevuosissa. On joitain hyvin yleisiä reaktioita niihin biologisiin muutoksiin, jotka tapahtuvat, kun nainen jättää lisääntymisvuotensa taakseen.

Selvät merkit sisältävät:

Säännölliset kuukautiset

Tämä on jotain, jonka ne, jotka seuraavat tarkasti kuukautisiaan, huomaavat välittömästi. Yhtäkkiä kuukautiset jäävät pois kuukaudeksi palatakseen myöhemmin. Ehkä kuukautisten ja niiden välisen ajan väli on pidempi kuin aiemmin. Ole myös tietoinen muutoksista, kuten enemmän tai vähemmän vuotoa.

Jos et ole täysin varma tästä, voi olla aika hankkia sovellus ja alkaa pitää parempaa huolta kierröstäsi. Tämä voi olla suuri apu eteenpäin, kun saatat todeta olevasi vaihdevuosissa ja haluat nähdä, miten voit tukea kehoasi kuukauden aikana oikeilla toimilla esimerkiksi lisäämällä estrogeenin ja progesteronin kaltaisia hormoneja.

Jos käytät hormonaalista ehkäisyä raskauden välttämiseksi, sinun on kuitenkin ymmärrettävä, että tämä voi myös vaikuttaa sinuun. Keskustele lääkärisi kanssa nähdäksesi, pitäisikö sinun ehkä vaihtaa menetelmää.

Kuumat aallot

Kuumat aallot tarkoittavat, että tunnet äkillisesti hyvin kuumaksi ja alat hikoilla tai päinvastoin. Erityisesti hikoilu on hyvin yleistä vaihdevuosissa. Vaikka lämpötila olisi normaali, koet sen kuin olisi helteinen kesäpäivä ilman tuulta.

Voit hikoilla niin paljon yöllä, että sinun täytyy käyttää lakanat sängyssä. Tämä on normaalia ja melko varma merkki siitä, että olet vaihdevuosissa. Yölliset kuumat aallot voivat myös tehdä sinulle vaikeaksi nukkumisen.


On kuitenkin huomattava, että hikoilu voi esiintyä myös muista syistä. On tärkeää olla tekemättä omaa Google-diagnoosia. Keskustele aina lääkärisi kanssa selvittääksesi, onko syytä epäillä muita terveysongelmia ennen kuin päätät, että hikoilet ja palelet, koska olet nyt vaihdevuosissa.

Emättimen kuivuus

On myös yleistä, että naiset vaihdevuosien aikana kokevat emättimen kuivuutta. Tämä käytännössä tarkoittaa, että emättimen luonnollinen kosteus vähenee. Tämän tunne voi olla hyvin epämiellyttävä. Kutinan lisäksi normaalin seksielämän ylläpitäminen voi olla vaikeaa. Et ehkä ajattele tätä, mutta kun huomaat vältteleväsi kumppaniasi, koska se ei tunnu hyvältä, voi olla viisasta kiinnittää huomiota tähän oireeseen.

Emättimen kuivuudelle on tietysti asioita, joita voi tehdä, mutta yritä katsoa kokonaiskuvaa siitä, mitä tapahtuu. Jos teet ponnisteluja, jotka ovat hyviä hormoneillesi, voit tuntea olosi paremmaksi luonnollisesti.

Univaikeudet

Jos et ole koskaan kärsinyt univaikeuksista, unettomat yöt voivat olla järkytys. Unihäiriöt ovat hyvin yleisiä vaihdevuosien aikana. Ei vain siksi, että saatat hikoilla yöllä. On myös vaikea nukahtaa uudelleen, kun heräät.

Mielialan vaihtelut

Jos sinulle usein sanotaan, että olet oudossa mielialassa etkä ole kuullut sitä aiemmin, ehkä se on jotain, mihin kannattaa hieman kiinnittää huomiota. Tosiasia on, että hormonaaliset vaihtelut vaihdevuosien aikana voivat johtaa mielialanvaihteluihin, ja ne voivat olla voimakkaita. Voit vaihdella olemasta iloinen äärimmäiseen ahdistukseen tai ärtymykseen.

Libidon väheneminen

On ymmärrettävää, että sinulla on vähemmän halua, kun olet kuiva siellä alhaalla. Tässä on kuitenkin enemmän kyse luonnollisesta tunteesta. Kun et enää halua olla kumppanisi kanssa, se voi liittyä vaihdevuosien hormonaalisiin muutoksiin.

Fyysiset muutokset

Myös kehosi voi muuttua tavalla, joka yllättää sinut. On useita fyysisiä muutoksia, jotka voivat liittyä vaihdevuosiin, kuten:

  • Painonnousu
  • Rasvan jakautumisen muutokset
  • Hiusten harveneminen
  • Kuiva iho
  • Rintojen täyteläisyyden väheneminen

Kuinka saat diagnoosin vaihdevuosista?

Edellä kuvaamamme oireet voivat siis olla merkkejä siitä, että olet siirtynyt vaihdevuosiin. Testillä voit vahvistaa tämän. Mutta diagnoosia ei pidä tehdä itse kotitesteillä ja oireilla. On tärkeää saada apua lääkäriltä, joka ymmärtää oireet ja joka voi sulkea pois, ettei kyse ole jostain muusta.

On kuitenkin huomattava, että vaihdevuosien testejä ei aina tarvita diagnoosin tekemiseen. Ammattitaitoinen gynekologi pystyy antamaan sinulle diagnoosin iän ja sinulla esiintyvien oireiden perusteella.


Kuinka voit hallita vaihdevuosioireita?

Hyöty testaamisesta ja vahvistamisesta, että kyseessä ovat vaihdevuodet, on, että voit alkaa tehdä oikeita asioita hallitaksesi kokemaasi epämukavuutta. Pelkästään tietoisuus siitä, missä vaiheessa kiertoasi olet ja mikä hormoni dominoi, ei ole huono ajatus.

Toisin sanoen ota oireesi vakavasti ja tee ponnisteluja saavuttaaksesi paremman tasapainon. Esimerkkejä siitä, mikä voisi auttaa, ovat:

Elämäntapamuutokset – Voit alkaa liikkua, syödä paremmin, lopettaa tupakoinnin, vähentää kofeiininkäyttöä ja muuta. Paastoaminen kierron mukaan voi myös olla suuri apu.

Hormonikorvaushoito – Tämä voi auttaa joitain vaihdevuosien oireita, kuten emättimen kuivuutta.

Vaihtoehtoiset hoidot – Voit myös tutkia, miten voit saada helpotusta hoidoilla, kuten akupunktiolla, meditaatiolla tai ravintolisillä.