• Laaja valikoima
  • Toimitus 1,95 €
  • Pikatoimitus

Herpes ja raskaus – Mitä sinun tulisi ottaa huomioon?

Julkaistu 2024-05-04 13:22 by Nordictest
Herpes ja raskaus – Mitä sinun tulisi ottaa huomioon?

Raskaaksi tuleminen herpesvirusta kantaessa ei välttämättä ole ongelma. Ottaen huomioon, että arviolta noin 90 prosenttia maailman väestöstä kantaa virusta, tiedämme kokemuksesta, että tämä ei merkitse merkittäviä muutoksia raskauden tai terveen vauvan syntymisen suhteen. Oleellista on, milloin sairastut infektioon, olipa se sitten ennen raskautta tai sen aikana.

Jos olet tehnyt raskaustestin, saanut positiivisen tuloksen ja pian sen jälkeen saat herpesinfektion, se voi olla merkittävää. On suositeltavaa testata itsesi välittömästi oireiden ilmetessä, olitpa sitten raskaana tai et. Lisäksi on tärkeää keskustella tästä kätilön kanssa heti kun tiedät sinulla olevan herpesinfektio.

Koska voit ottaa askelia viruksen leviämisen hidastamiseksi kehossasi, jos hoidat sitä ajoissa, on todella hyödyllistä olla tietoinen infektiosta mahdollisimman pian. Ei ole tarvetta paniikkiin, mutta aloitetaan tutkimalla, kuinka vakava herpes raskauden aikana todella voi olla.

Ensisijainen infektio on suurin riski sikiöllesi

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että ensisijainen infektio eli ensimmäinen kerta, kun sairastut herpesinfektioon, on suurin riski sikiölle. CMV (sytmomegalovirus) on virus, joka kuuluu herpesryhmään. Se leviää syljen tai veren välityksellä.

Infektio voi tapahtua useiden viikkojen kuluttua altistumisesta. Infektion aikana se voi aiheuttaa ongelmia sikiön kehitykselle. Mitä aikaisemmin tämä tapahtuu raskauden aikana, sitä vakavampia seuraukset voivat olla.


Erityisesti CMV-infektiot ensimmäisten 16 raskausviikon aikana voivat aiheuttaa kehityshäiriöitä. Se voi aiheuttaa vaurioita hermostoon sekä kasvun hidastumista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että toistuva infektio ei ole samanlainen. Joten, jos olet sairastanut herpeksen aiemmin ja se puhkeaa uudelleen raskauden aikana, sinun ei tarvitse huolehtia viruksen tartuttamisesta sikiölle.

Tue immuunijärjestelmääsi ennen ja raskauden aikana

Olemme keskustelleet immuunijärjestelmän ja herpeksen tärkeydestä aiemmin. Kun suunnittelet raskautta, tämä voi olla jotain, mitä harkita. Jos koet oireita, jotka saavat sinut epäilemään herpestä, sinun tulisi tehdä herpes testi vahvistaaksesi sen. Jos testi näyttää negatiivisen tuloksen, sinun tulisi selvittää lisää oireiden syystä. On muitakin infektioita, joilla on samanlaisia oireita, jotka tulisi ottaa vakavasti.

Tietäessäsi, että sinulla on herpesvirus kehossasi, voit ryhtyä toimenpiteisiin immuunijärjestelmäsi tukemiseksi. Tämä voi olla erittäin tärkeää sekä sinulle että syntymättömälle lapsellesi. Jos vältät uusia infektioita raskauden aikana, joilla on hankalia oireita, sinulla on enemmän energiaa. Vain synnyttämällä välttämällä aktiivista herpesinfektiota sukuelimissä on todella tärkeää.

Herpesviruksen siirtymisriskit synnytyksen aikana

Monia herpes raskauden aikana huolestuttava asia on viruksen siirtymisriski vauvalle synnytyksen aikana. Olemme selvittäneet, että toistuva herpes raskauden aikana harvoin tarttuu sikiöön. Mutta synnytyksen lähestyessä on uusia riskejä.

Jos saisit sukuelinherpeksen myöhään raskauden aikana, herpes siirtymisriski synnytyksen aikana kasvaa. Tämä johtuu siitä, ettet ehkä ehdi muodostaa vasta-aineita ja siirtää niitä vauvalle ennen syntymää.

Täällä voimme tietysti nähdä valonpilkahduksen. Jos saat infektion raskauden aikana eikä se ole ensimmäinen kerta, tämä voi tarjota jonkin verran suojaa vauvalle. Mutta on tärkeää olla tietoinen siitä, mitä infektiollesi tapahtuu, ja keskustella tästä kätilön kanssa, joka voi antaa sinulle hyviä neuvoja siirtymisriskien vähentämiseksi.

Neonataalinen herpes on harvinaista

On olemassa neonataalista herpestä, mikä tarkoittaa, että sikiö saa tartunnan raskauden aikana, mutta on hyvä tietää, että tämä on hyvin harvinaista. Kuten olemme selvittäneet, se on vaarallisinta, jos sairastat herpesinfektiota ensimmäistä kertaa ennen raskausviikkoa 16.

Mitä voit tehdä?

Raskaana olevana naisena, jolla on herpes, sinun tulisi saada erityisen huolellista äitiysneuvolaa. Tähän kuuluu säännölliset tarkastukset sekä oireiden tarkkailu, jotka saattavat viitata herpespuuskaan.

Jos tiedät sairastaneesi herpesia aiemmin, voi olla viisasta keskustella seulonnasta terveydenhuollon tarjoajasi kanssa. Kaikki eivät tarjoudu tällaista testausta, mutta voit keskustella asiasta kätilösi kanssa, jos tunnet olosi levottomaksi.


Antiviraalista lääkitystä voidaan käyttää

Antiviraalista lääkitystä voidaan käyttää raskauden aikana. Nämä lääkkeet voivat lievittää puhkeamisia ja myös vähentää riskiä tartuttaa virus vauvaan. Jos koet usein herpespuuskia tai jos saat sukuelinherpeksen myöhään raskauden aikana, terveydenhuollon tarjoaja voi suositella antiviraalisen lääkityksen ottamista sekä sinun että vauvasi hyvinvoinnin vuoksi.

Tavallisesti tämä suositellaan 36. raskausviikolta syntymään asti. On kuitenkin syitä aloittaa hoito aiemmin, jos sinulla on hyvin vakavia oireita, jotka vaikeuttavat arkipäivän selviytymistä raskauden aikana.

Onko keisarileikkaus tarpeen?

Tänään monet valitsevat keisarileikkauksen, ja se on vaihtoehto, jos tunnet sen parhaaksi. Mutta jos harkitset keisarileikkausta herpeksen takia, se ei välttämättä ole tarpeen.

Kun sinulla ei ole aktiivista sukuelinherpestä, ei ole mitään syytä, miksi lapsesi olisi suuremmassa riskissä saada infektio synnytyksen aikana. Sinun ei pitäisi kohdata ongelmia normaalin emätinsynnytyksen kanssa, koska sinulla on latentti herpesvirus kehossasi.

Tunteellinen haaste

Emme saa unohtaa, että herpes raskauden aikana voi olla emotionaalisesti haastavaa. Vaikka tiedostat, ettet todellisuudessa altista vauvaasi riskille viruksen ollessa kehossasi, saatat silti olla huolissasi.

Oikeanlaisen hoidon lisäksi on viisasta keskustella tästä huolesta terveydenhuollon tarjoajan kanssa tai ehkä tukiryhmässä. Puhumalla siitä ja saamalla tukea muilta voit vähentää stressiä. Tämä on jotain, mikä voi vähentää uusien infektioiden riskiä, koska stressi on yksi tunnetuista herpespuuskien laukaisijoista.

Vähennä riskejä sekä äidille että lapselle

Meidän tulisi muistaa, että herpes raskauden aikana voi olla ongelma sekä äidille että lapselle. Kuitenkin asianmukaisella hoidolla ja ennaltaehkäisevillä strategioilla tämä ei pitäisi olla merkittävä ongelma. Keskustele asiasta kätilön kanssa ja varmista, että sinulla on räätälöity suunnitelma raskautesi ja synnytyksesi suhteen.