Miten salmonella löytää tiensä maatilalta lautasellesi?
Julkaistu 2024-03-14 23:22 by NordictestYksi yleisimmistä ruokamyrkytyksistä on niin kutsuttu salmonelloosi. Se johtuu salmonellabakteerista, joka voi päätyä keittiöihimme ruoan ja veden kautta. Jos saat salmonellatartunnan, voit kokea oireita kuten ripulia, kuumetta ja vatsakipuja. Mutta miten salmonella pääsee maatilalta lautasellesi? Tuleeko se edes maatilalta?
Prosessi koostuu useista vaiheista, joten ei ole aina selvää, että salmonella tulee aina siitä paikasta, missä ruoka tai juoma alun perin tuotettiin. Mutta esimerkin vuoksi katsotaanpa, miten salmonella voi päästä maatilalta lautasellesi.
Alkaa maatilalta
Kauan ennen kuin edes harkitset vatsa- ja suolistotestin tekemistä selvittääksesi, oletko saanut salmonellatartunnan, sinun tulisi tietää, että tartunta löytyy eläimen suolistofloorasta, joka asuu maatilalla. Linnuilla, nautaeläimillä ja sioilla voi luonnollisesti olla salmonellaa suolistofloorassaan ilman että ne ovat sairaita. Lemmikkisi voi myös kantaa tartuntaa oireettomasti.
Bakteeri ei aina aiheuta sairautta eläimelle, joten maanviljelijän voi olla vaikea tietää, mikä eläin kantaa sitä. Mutta bakteeri ei jää eläimen suolistoon. Se voi levitä ulosteiden mukana ympäristöön. Tämä tarkoittaa sitä, että salmonellabakteerit voivat päästä veden, rehun ja tilan laitteiden joukkoon.
Tässä on esimerkkejä siitä, miten salmonella voi levitä eri eläimistä:
Lähde |
Leviäminen |
Siipikarja (kanat, kalkkunat) |
Suora kosketus eläinten ulosteeseen tai saastuneisiin pintoihin, saastunut vesi. |
Nautaeläimet |
Kosketus saastuneen lannan kanssa tai saastuneen lihan kautta teurastusprosessin aikana. |
Siat | Saastuneen rehun, veden tai suoran kosketuksen kautta eläinten ulosteeseen. |
Munat | Saastuneilta kanoilta sisäpuolelle tai munankuorelle. |
Hedelmät ja vihannekset | Maasta saastuneesta eläinten lannasta tai saastuneista kastelujärjestelmistä. |
Pähkinät ja siemenet | Käsittelyn aikana saastuneista lähteistä tai käsittelyn aikana. |
Lemmikit (matelijat, pienet jyrsijät) | Suora kosketus eläimiin tai niiden ympäristöön, erityisesti ilman hyvää käsienhygieniaa. |
Huomaa, miten saastuminen voi tapahtua elintarvikkeissa, joita et ehkä edes ajattele salmonellan lähteiksi, kuten hedelmissä ja vihanneksissa. Tämä korostaa hygienian ja elintarvikkeiden sekä eläinten oikean käsittelyn tärkeyttä tartunnan leviämisen vähentämiseksi.
Salmonella sadonkorjuun ja pakkaamisen aikana
Kun kyse on hedelmistä ja vihanneksista, salmonella voi päästä näihin ruokatyyppeihin maahan, joka on saastunut eläinten jätteistä. Jos lanta sisältää salmonellabakteereja, se voi siis kulkeutua hedelmien ja vihannesten mukana niiden poiminnan yhteydessä.
Lisäksi salmonellaa sisältävä vesi, jota käytetään vihannesmaan kasteluun, voi myös edistää sen leviämistä. Jos hedelmien ja vihannesten poiminta ja pakkaaminen tehdään huonolla hygienialla, bakteeri voi siten päätyä kauppaan ja sitten kotikeittiöösi!
Salmonella kuljetuksen ja jakelun aikana
Mutta salmonella voi myös saastuttaa ruokaa kuljetuksen ja jakelun aikana. Salmonellabakteerit viihtyvät lämpimässä ympäristössä. Jos ruoka ei ole kunnolla jäähdytetty kuljetuksen aikana, tartunta voi levitä nopeasti. Tällä tavoin suurempi osa lastista voi saapua saastuneena salmonellalla kuin olisi ollut tapauksessa, jos käsittely olisi ollut oikeassa lämpötilassa.
Salmonella kaupassa ja keittiössä
Liikkeessä salmonella voi levitä eri elintarvikkeiden välillä, jos ne joutuvat suoraan kosketuksiin toistensa kanssa. Esimerkiksi raaka elintarvike voi joutua kosketuksiin kypsennetyn ruoan kanssa, levittäen siten tartuntaa edelleen kuluttajille.
On äärimmäisen tärkeää, että liikkeillä on selkeät menettelytavat ruoan käsittelyyn. Hygienia tulisi olla itsestäänselvyys, samoin kuin eri tyyppisten ruokien pakkaaminen ja säilyttäminen.
Omassa keittiössäsi sinulla on suurin vastuu. Kun ruoka on saapunut kotiisi, oikea käsittely keittiössäsi voi estää tartunnan leviämisen ja sairauden.
Sinun tulisi olla huolellinen:
- Pese kätesi
- Puhdista keittiövälineet
- Pidä työpinnat puhtaina ennen ja jälkeen kosketuksen raakojen elintarvikkeiden kanssa
- Älä käytä samoja välineitä raakojen ja kypsennettyjen elintarvikkeiden kanssa
Hyvillä rutiineilla keittiössäsi voit todella pitää salmonellan loitolla. Siitä huolimatta, että tartunta on päässyt koko matkan maatilalta keittiöösi, voit varmistaa, ettei vatsavaivoja ole kotitaloudessasi!
Ennaltaehkäisevät toimenpiteet maatilalta keittiöösi
Aivan kuten muidenkin infektioiden kanssa, ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat välttämättömiä infektioriskin hallitsemiseksi.
Maatilalla
Täällä voidaan työskennellä tiukan hygieniaohjeiston kanssa. Eläinten terveyttä tulisi tarkkailla säännöllisesti, ja testeja voidaan suorittaa nähdäkseen, onko tartunta läsnä maatilalla.
Sadonkorjuun ja pakkaamisen aikana
Sadonkorjuun aikana on tärkeää käsitellä hedelmiä ja vihanneksia hygieenisesti. Tämä voi estää tartunnan leviämisen.
Kuljetuksen ja jakelun aikana
On tärkeää, että kuljetus ja jakelu tapahtuvat oikeassa lämpötilassa. Tämä tulisi tarkistaa varmistaaksesi, ettei vahingossa ole liian korkeita lämpötiloja, jotka voisivat antaa salmonellalle mahdollisuuden tarttua ja levitä koko toimituksen ajan.
Kaupassa ja keittiössä
Myymälöissä, ravintolan keittiöissä ja kotikeittiössä hyvä hygienia voi estää infektion. Tämä koskee sekä käsiä että pintoja. Lisäksi raakoja ja kypsennettyjä elintarvikkeita tulisi säilyttää erikseen. Voimme myös estää keittiöinfektioita varmistamalla, että liha ja munat kypsennetään kunnolla, jotta bakteerit häviävät.
Tieto on valtaa
Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, tieto on valtaa. Jos olet tilannut kotitestin tarkistaaksesi, oletteko saanut salmonellatartunnan tai muita infektioita, kuten nielutulehdus, on tärkeää tietää, miten toimia. Voit ryhtyä toimiin tartunnan leviämisen estämiseksi ja suunnitella tulevaisuutta, jotta vältetään tilanne uudelleen.